garderobsinredning

Sovrummet – praktiskt och VILSAMT på samma gång.

Ett sovrum ska fylla många funktioner. Förutom att det ska vara en plats för vila och återhämtning så ska det oftast också vara en plats för förvaring av kläder.
Här nedan får du några tips på hur du får ut det mesta av ditt sovrum.

Sängens placering
Att trycka in sängen i ett hörn för att spara golvyta är ingen bra lösning. Det blir svårare att bädda och är ni två blir det knöligt om att gå i och ur sängen. Välj istället att placera sängen rakt utifrån väggen. Det ger också ett luftigare intryck.

Ta bort onödiga prylar
Sovrummet ska vara en lugn plats. Ta bort allt du inte behöver. Det ger ett lugnare intryck.

Förvaring som inte syns
Välj först en garderobsinredning som passar dina förvaringsbehov. Sedan skaffar du ett ljust draperi som du hänger enda från taket och ner. Draperiet skapar ett dämpat intryck samtidigt är dina kläder lätta att komma åt.

Låt garderoberna bli en del av inredningen
En hel vägg med garderober kan kännas lite platt och tråkigt. En idé kan vara att bygga ihop garderoberna tillexempel med ett skrivbord eller som del av en bokhylla. Varför inte bygga runt och över sängen.

 

Symmetri skapar lugn
Symmetri skapar lugn och minskar intrycket av rörighet. Utgå från sängen position och bygg vidare från den. Tillexempel likadana sängbord på var sida av sängen, gärna med likadana sänglampor.

Fondvägg
Om du vill du ha en känsla av ett rymligare sovrum så är en fondvägg en god idé.
Populärast är att måla eller tapetsera väggen vid huvudändan av sängen. Det skapar en bra balans i rummet. På senare tid har det kommit flera företag som specialiserat sig på tapeter till fondväggar, kolla på Internet, där finns det massor.

Snedtak stjäl utrymme
Snedtak kan vara otroligt mysigt, men det stjäl mycket värdefull plats.
En bra idé är att ställa sängen under snedtaket, ovanför sägen har du ingen nytta av takhöjd.

En sänggavel kan göra hela skillnaden
En rejäl sänggavel skapar karaktär. Har du en kraftig sänggavel så ska du kanske tänka på att hålla resten av rummet så ljust och lätt som möjligt.

Ljusa färger ger känsla av mer rymd
En gammal sanning är att rum i ljusa färger upplevs större. Och naturligtvis tvärtom. Välj gärna vitt eller en bruten vit som väggfärg.

Speglar gör rummet större
Speglar hjälper till att skapa ett större rum. Ha gärna ett par stycken i olika storlekar.

Det går göra mycket med bara ljus
Ha som grundregel att ha många små ljuskällor istället för tillexempel en enda taklampa. Genom att ha många mindre ljuskällor så skapar du ett softare ljus och en känsla av att rummet är större än vad det är.

Med eller utan gardiner
Gardiner skapar ett lugnt och dämpat intryck. Testa att hänga gardinerna i hela rummets höjd. Från taket ner till golvet. Detta gör att rummet upplevs högre. Sedan kan man ju göra precis tvärt om. Ta bort gardinerna helt och hållet och låt fönsterna ta plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *