slipmaskin

Konsten att välja rätt slipmaskin

För tillfället håller jag och min man på att renovera nästan hela huset vilket innebär en mindre harmonisk vardag tyvärr. Däremot kommer det efter renoveringen var lugnt och skönt igen, dessutom ännu mer harmoniskt än innan renoveringen. För att renovera har vi använt oss av en slipmaskin.  Det där med att välja rätt slipmaskin under renovering kan vara svårare än vad man tror och det är därför vi idag ska skriva om hur man ska välja rätt produkt.

Beroende på uppgiften så passar olika typer av slipmaskin bättre eller sämre. De kanske tre vanligaste för renovering är planslip, bandslip och excenterslip. En planslip har oftast en rektangulär slipplatta och den rör sig i en suddande rörelse och därav avverkar den måttligt mycket. Därför är denna typ av slipmaskin bra, men inte den optimalaste vid renovering. Det beror lite på hur mycket man behöver slipa givetvis.  En annan effektiv slipmaskin är excenterslipen som är lite mer all-round.  På grund av dess rörelse så är avverkningen högre än ovanstående.  Denna maskin passar bra till de flesta olika slipjobb och även större ytor som köksgolv. Däremot är en nackdel att den runda sliplattan inte kommer åt hörn och kanter vilket kan vara ett problem vid renovering.  Den slipmaskin som jag och min man framförallt använt är bandslipen. Denna maskin är otroligt effektiv då den jämfört med de två ovanstående avverkar betydligt mer yta. Denna typ av slip kan vara väldigt kraftfull så man bör vara försiktig när man använder den, den har en vilja att dra iväg framåt vilket kan vara lite jobbigt för folk som inte är vana.  Maskinen passar bäst till att fixa köksluckor och diverse takbjälkar, men den funkar givetvis till annat också.

Vid valet av slipmaskin är det viktigaste att verkligen veta vad det är man ska slipa , då riskerar man inte att köpa en maskin som visar sig vara otillräcklig för ändamålet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *